dinsdag 25 juni 2013

Entrainment ook voor jezelf



Entrainment: Tot voor kort had ik nog niet van dit woord gehoord, alhoewel het fysische verschijnsel me wel bekend was. Onderstaand YouTube filmpje laat de werking van entrainment op een hele mooie manier zien. Het is de tendens van 2 of meer bewegende lichamen om in harmonie met elkaar te komen. Op het filmpje kun je zien dat wanneer de lege blikjes onder het bord geplaatst worden, de metronomen vrij van links naar rechts kunnen bewegen en zo in staat elkaar te beïnvloeden en gelijk gaan lopen (synchroniseren). Als de blikjes weer verwijderd worden zijn de metronomen onderling niet langer meer gekoppeld en gaan ze weer uit de pas lopen.



                           
Een bekend voorbeeld van entrainment zijn de klokken die, als ze dicht bij elkaar hangen, na verloop van tijd in hetzelfde ritme gaan slaan. Maar je kunt bij entrainment ook denken aan pulserende hartspiercellen die synchroon gaan kloppen als ze dicht bij elkaar komen. En wat te denken van vrouwen uit eenzelfde leefgemeenschap, die na verloop van tijd ervaren dat hun menstruatiecyclus gelijk gaat lopen.



Zelf heb ik entrainment het afgelopen weekend nog kunnen ervaren terwijl we in een grote groep  aan het framedrummen waren. (Meer over framedrummen is te lezen in een eerdere post). Het was geweldig om te ervaren hoe we in deze groep van 24 personen in harmonie gingen spelen. Je wordt als het ware door de rest van de groep opgetild en meegevoerd. Je volgt elkaar en stapt in het ritme van de groep mee.

Stress verminderen!
Je kunt entrainment ook heel goed op jezelf toepassen, jezelf entrainen dus. Het gaat dan over de processen en ritmes binnenin jezelf. Als je iets spannend of moeilijk vindt en je zo dreigt in valkuilen en oude patronen te vallen kan je er gebruik van maken door bewust te vertragen. Het bewust afstemmen van je gedachten, je gevoel en je lichaam. Het gaat er dus vooral niet om om hard te proberen iets tot stand te brengen maar het gaat juist om het minder doen. Kijk maar eens naar wat er gebeurt als je tegelijkertijd je snelheid van spreken, je bewegingen en je ademhaling vertraagt en dus het tempo terugneemt. Je lichaam kan makkelijker tot rust komen waardoor je minder stress ervaart. Je kunt je gedachten makkelijker ordenen en zo bewuster in het hier en nu, het huidige moment, aanwezig zijn. Je krijgt beter toegang tot je bewuste handelen en je kunt dan meer vanuit die innerlijke rust een keuze maken. En wie wil dat nu niet?

               Stress at Work




Geen opmerkingen:

Een reactie posten